EsomarISO 20252MOAISO 20252NIMAISO 20252dutchenglish
 
 
 
Europese experts enthousiast over mobiele dataverzameling met PDA’s scroll_up_inactive
oktober 2004
Op een internationale Workshop over innovatieve dataverzamelingstechnieken heeft DESAN onlangs laten zien hoe handheld computers kunnen worden ingezet voor onderzoek op locatie. De PDA’s (Personal Digital Assistants) zijn voorzien van IT software en hebben een draadloze LAN- of GPRS- verbinding met een centrale computer, die de data onmiddellijk verwerkt. Na een korte presentatie werd het systeem ter plekke meteen benut: over elk onderdeel van de driedaagse Workshop konden de aanwezigen op de PDA een kleine evaluatievragenlijst invullen. De resultaten werden on-line op een groot scherm geprojecteerd en dienden als basis voor groepsdiscussies.
De aanwezigen academici, onderzoeksconsultants en afgevaardigden van bijvoorbeeld Eurostat, de OESO en nationale bureaus voor de statistiek uit Europa, Canada en Australië waren met name enthousiast over het gebruiksgemak en de snelheid van het systeem. Software experts waren vol lof over het feit dat het systeem gebruik maakt van generieke dataverzamelingssoftware (IT), zodat het eenvoudig te combineren is met bijvoorbeeld telefonisch onderzoek en internet surveys. Vrijwel alle aanwezigen (90%) waren van mening dat het gedemonstreerde systeem vergeleken met traditionelere methoden een positief effect heeft op de kwaliteit van de verzamelde data. Een ruime meerderheid (85%) dacht dat het systeem voor hun eigen organisatie toegevoegde waarde zou kunnen hebben.
 
  DESAN Research Solutions, Raadhuisstraat 46, 1016 DG Amsterdam, telefoon: 020 620 1589, fax: 020 638 7299, informatie@desan.nl